Actualiteiten
Voor alle puzzels geldt: schroom niet om een hint te raadplegen als je vastzit. Een CityCode is een uitdagend spel. Voor je eigen spelplezier is af en toe een hint opvragen echt raadzaam!
De Latijnse school is gelegen aan het Sint Stevenskerkhof, het makkelijkst te bereiken vanaf de Grote Markt via de Sint Stevenspoort. De prachtige gevel wordt opgesierd door 1,25 meter grote beelden van de twaalf apostelen tussen de ramen van de eerste verdieping.
Het gaat uiteraard om de vensters van dit gebouw. Onder elk venster staat een tekst. Van links naar rechts zijn dat de volgende 11 Latijnse teksten:
- non aliena tvis venerabere nvmina voti
- svme deiqve tvi vanos nec nomen in vsvs
- septima sacra coles opera seriatvs ab omni
- semper honore tvos merito reverere parentes
- non hominem qvempiam crvdeli morte necabis
- ante ivdicivm in — terroga te ipsvm
- alterivs caveas lectvm temere ivgalem
- non fvrtvm facies digitos cohibebis ab illo
- testis es accitivs nihil attestabere falso
- nvllivs adfectes spaciosvm tecta per orbem
- alterivs nvptvm servvm famvl – set asellos
Neem van elke tekst een bepaalde letter. Zoek het getal op in het kader met de 16 cijfers dat op dezelfde plek staat als het rood gekleurde vakje en neem vervolgens de zoveelste letter van de tekst onder het venster.
Dus van het 1e venster neem je de 26e letter, van het 2e de 12e, enzovoort voor alle 11 vensters.
Het antwoord op deze puzzel is: M-V-A-I-S-D-E-C-O-D-E, ofwel “MVA is de code”.
Antwoord = MVA
Bij binnenkomst in de Sint Stevenskerk is het grafmonument van Catharina van Bourbon haast niet te missen. Op de grote koperen bovenplaat is zij afgebeeld. Aan de hoofdzijde staan 2 familiewapens: Links van haar hoofd een dubbele leeuw, rechts drie Franse lelies doorkruist door een diagonaal.
Rondom het monument staan op verticale koperen platen de 12 apostelen en 4 pleurants. Op een ervan zou zowel de naam van de hertogin als de beide familiewapens te herkennen zijn.
De enige plaat waar dit voor geldt is die waar op de schets “Mi” bij staat.
Bovenaan deze plaat staat “Bourbon”. Daaronder houden 2 leeuwen een schild vast met daarop de drie doorkruiste Franse lelies.
= MI
De ruïne van de Barbarossaburcht staat midden in het Valkhofpark. De kapitelen die je zoekt zijn te vinden aan de oostkant. Er zijn 2 rijen met kapitelen boven elkaar.
Elk kapiteel is uniek. Ze staan alle afgebeeld rondom het vierkant met letters erin. Nummer de kapitelen in de volgorde waarin ze in werkelijkheid – van links naar rechts – op de ruïne staan. Dus de 1e links op de bovenste rij is nummer 1, de 1e links op de onderste rij is nummer 2, de 2e op de bovenste rij is nummer 3, enzovoort.
In je diagram hebben de kapitelen dan de volgende nummers
Het gaat erom de kapitelen in het diagram in de juiste volgorde met rechte lijnen met elkaar te verbinden. Je trekt de lijnen van driehoekje naar driehoekje. De eerste lijn was al gegeven. Je krijgt dan:
De hoekige vormen die in de steen staan gehakt, zijn herkenbaar in het lijnenspel. Elk omsluit een letter.
De letters die door het lijnenspel worden omsloten zijn de H, E en I.
Het antwoord is dus HEI
De beeldengroep van Copijn bestaat uit 4 beelden die elk één van de vier jaargetijden uitbeelden; zomer, herfst, winter en lente.
Volgens de opgave is de ring met getallen te draaien. Behalve getallen staan er ook 4 afbeeldingen op de schijf. Elke afbeelding is een detail van een van de beelden.
Draai de schijf zodanig, dat elk detail van een beeld bij de letter van het betreffende jaargetijde komt te staan. Dus het detail van het beeld “lente” bij de “L”, het detail van “zomer” bij de Z, het detail van “herfst” bij de “H” en tenslotte het detail van “winter” bij de “W”. Welk getal wijst de wijzer dan aan?
Als de schijf goed is gedraaid, staat de wijzer op 742.
Het antwoord is dus 742
Als je vanaf het Keizer Karel plein naar de Titus Brandsma gedachteniskerk loopt, betreed je vanzelf het Titushof, ofwel het Titus Brandsma memorial plein. Aan de linkerkant staan op een muur diverse citaten die alle gaan over vrede.
Van de 12 citaten die je nodig hebt, staat bij elk vermeld welke letters je moet noteren. Je krijgt dan de volgende lettercombinaties:
Titus Brandsma (VE)
Savitr MacCuish (OD)
Martin Luther King (SS)
Psalm 34 (ER)
Bergrede (RB)
Bonhoeffer (GE)
Boeddha (DE)
Mansukh Patel (NC)
Rumi (OR)
St Fransiscus (EI)
Moeder Theresa (HI)
Hecato (GE)
De letters die je gevonden hebt staan nog in de verkeerde volgorde. Om de juiste volgorde te bepalen, heb je de tekst op de muur nodig, recht tegenover de citaten die je zojuist hebt gebruikt.
Aan de bovenkant van die muur staat het motto van de Karmelieten orde (Titus Brandsma was een karmelietenpater), die luidt:
“ZELO ZELATUS SUM PRO DOMINO DEO EXERCITUUM”
Bij de puzzel staan steeds 3 letters van dit motto in de 3e kolom bij elk citaat. Zet deze 3‑letter combinaties in de juiste volgorde.
Als je de 3 letter combinaties in de goede volgorde zet, volgens het motto van de Karmelieten, dan vormen de letters die je uit de citaten van beroemdheden hebt gehaald de zin: “De hier verborgen code is sge”.
Het antwoord is dus : SGE
De ingang van de Petrus Canisiuskerk is aan de Molenstraat. Dit moderne deel heeft 3 toegangsdeuren. Boven elke deur is een bepaald Bijbelverhaal uitgebeeld, steeds in 3 cirkels. Daarboven is elke ingang versierd met een figuratief patroon.
Boven de linkerdeur staat ‘de roeping van de vissers”. Boven de middelste deur staat “Jezus als goede herder” en boven de rechter deur staat “De ark van Noach”. Deze Bijbelverhalen vind je ook in de oude bijbel van de puzzel, echter elk verhaal 2x. Welke is nu de goede?
Voor elk Bijbelverhaal staat een tekeningetje in de oude bijbel; een gekleurd vierkantje, een open vierkantje of een lege balk. Deze komen overeen met de versierselen die boven elke ingang zijn aangebracht!
De letters die achter de 3 afgebeelde bijbelteksten staan met de juiste versierselen zijn van boven naar beneden K-D-G.
Het antwoord is dus KDG
De oplossing van dit raadsel begint bij het centraal station. Dit station heeft het hoogst voorkomende spoornummer aan een perron van Nederland, namelijk spoor 35. De overige sporen op het station zijn genummerd oplopend vanaf 1. Spoor 35 lijkt er dus niet bij te horen. Als je door de centrale hal naar de perrons loopt, is spoor 35 direct links. Je kunt hier het perron en daarmee het station weer verlaten door onder een boog door te lopen. In verband met de toegangspoortjes zou je moeten inchecken om op perron 35 te komen, maar dat is vanaf buiten het station ook te herkennen. Bij de poort waar je van buiten af perron 35 op zou lopen, daar moet je zijn.
Aan je rechterhand (met de poort in de rug) bevinden zich nu in de hoek bovenop de balustrade 2 figuren. Op de muur tussen deze hoek en het stationsgebouw bevinden zich meer vogels dan op de korte muur die hier loodrecht op staat. Je loopt dus in de richting waarnaar de figuur kijkt die aan deze kant staat. Die richting is voorbij het station en het belastingkantoor naar het Kronenburgerpark.
In het Kronenburgerpark staat een beeld van een leeuw met tussen zijn poten het wapen van Nijmegen.
Het antwoord is dus LEEUW
Boven deur van het stadhuis staat het wapen van Nijmegen afgebeeld.
Een van de 3 banieren beschrijft het wapen in de goede kleuren. Neem de letters van de Latijnse tekst boven de deur rechts, die op de goede banier staan vermeld.
Vervang in de beschrijvingen van het wapen van Nijmegen “sabel”, “keel” en “azuur” door respectievelijk “zwart”, “rood” en “blauw”.
Van de 3 banieren beschrijft alleen de 3e het wapen in de goede kleuren.
Van de Latijnse tekst boven de deur, onder het wapen, moet je de 3e, de 10e en de 6e letter nemen. Je krijgt dan DDE.
Het antwoord is dus DDE
Bij het Besiendershuis staat op de muur een gedicht aangebracht.
Dit gedicht bestaat uit 8 regels van 5, 6, 6, 7, 7, 6, 6 en 9 woorden.
De regels die de symmetrie verstoren zijn de 1e en laatste regel. De laatste is de meest afwijkende.
Het genoemde cijfer in het gedicht is 4 (2e regel “ vier eeuwen”).
Het woord voor het woord op de 4e plaats in de laatste regel is “het”.
Het antwoord is dus HET
Op het plein voor het Valkhof museum, stond de godenpijler.
In verband met de verbouwing van het museum is de pijler weg en is de puzzel niet op te lossen.
Zoals in de puzzel beschreven is de godenpijler een zonnewijzer. Op de pijler zijn teksten aangebracht van Willem van Berchen, Claudius Ptolemaeus, Albrecht Dürer en Jacob Israël de Haan die alle in verschillende talen iets over Nijmegen zeggen.
Elke tekst is over 7 platen verdeeld. In totaal dus 28 platen. De 28 dominostenen van de puzzel komen horen elk bij één van de 28 platen op de zuil.
Op elke dominosteen van de puzzel staan 2 letters. De eerste letter komt overeen met de 1e letter van de tekst op de bijbehorende plaat op de zuil, de 2e letter komt overeen met de laatste letter op die plaat.
Zet alle dominostenen in de juiste volgorde; Begin met de tekst aan de zuidkant, dan west, noord en eindigend aan de oostkant. De letters onder de dominostenen vormen dan een leesbare zin.
De tekst aan de zuidkant is die van Willem van Berchen en luidt (verdeeld over de 7 platen): Plures Ergo – De Novimagio – Cum Puertis et – Mulieribus exierunt – Verumtamen erat – Novimagium civitas – Imperialis munitissima.
De bijbehorende dominostenen zijn dan ook die met “P-O”, “D-O”, “C-T”, “M-T”, “V‑T”, “N-S” en “I- A”.
De letters onder deze dominostenen vormen de tekst: “Deze God “
Doe hetzelfde voor de overige 3 zijden van de godenpijler.
Als alle dominostenen in de juiste volgorde achter elkaar zijn gelegd, ontstaat de zin: “deze godenpijler verbergt nu de N”.
Het antwoord is daarom N
Langs de Waalkade ligt het kunstwerk ‘Het labyrint’. Je kunt maar op één manier naar het midden lopen. Precies waar je al of niet de bocht om moet, is in de puzzel een vlek aangebracht. Loop het labyrint van buiten naar het middelpunt. Noteer bij elk symbool de volgorde waarin je ze op de tekening van het labyrint tegenkomt. De ingevulde tabel ziet er dan als volgt uit:
Als je de antwoorden van elke afzonderlijke puzzel in de juiste volgorde noteert, dan volgt daaruit de eindoplossing.
De volgorde waarin je de antwoorden op de puzzels invult is als volgt.
1 = zwijgzaam tot de dood. 2 = De hertogin van Gelre. 3 = goud, sabel, keel en azuur. 4 = op het juiste spoor. 5 = de vredesapostel. 6 = verschillende kapitelen. 7 = elf vensters op een rij. 8 = de godenpijler. 9 = vierdaagseloper? 10 = een vreemde draaischijf.
Zet de antwoorden op alle puzzels in de juiste volgorde op je antwoordformulier. Die volgorde kom je te weten als je de puzzel ‘mysterieuze cirkels’ hebt opgelost. De oplossingscode wordt gevormd door de grijze hokjes.
Voor de juiste volgorde kijk bij de hints van de puzzel ‘mysterieuze cirkels’. Voor de oplossing van elke afzonderlijke puzzel kijk je bij de hints van die puzzel.
Spoiler alert: Als je doorklikt krijg je alle oplossingen van alle puzzels te zien.
Als je alle oplossingen van de afzonderlijke puzzels in de juiste volgorde zet, dan staat er:
HET MI DDE LEEUW SGE HEI MVA N KDG 742
Ofwel:
Het Middeleeuws geheim van KDG 742 ((Karel de Grote sinds het jaar 742)